Povratak

Čime hraniti psa kojeg bole zubi | Bolesti zuba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko Bartoniček, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Koju hranu da dajem psu koji ima porblema sa zubima i bole ga zubi te odbija jesti uobičajenu hranu? Pas je mješanac, star 6 godina i ima 20 kg.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru. Jelena

O: Bolesti zuba u pasa i mačaka gotovo su identični onima u ljudi. Najčešći problemi sa kojima se susrećemo je stvaranje plaka na koji se potom lijepi zubni kamenac. Plak je svijetložute boje i lako se skine kad se noktom postruže po zubima. Zubni kamenac u psa izgleda žuto-smeđe do crne boje ovisno o vrsti i količini minerala od kojih je kamenac građen. Najčešće pogađa očnjake i sjekutiće a potom kutnjake. Vlasnici često prvo zamjećuju loš zadah iz usta psa što može ukazivati da pas nema više samo problem sa zubnim kamencem već da se počela stvarati i upala.

Upala nastaje iz razloga što se zubni kamenac prvenstveno hvata na mjestu gdje počinju desni. Što se u kamenac taloži više minerala, on postaje veći, a što je kamenac veći, veća je i površina za hvatanje novih većih količina minerala koji opet povećavaju površinu zubnog kamenca. Ovim mehanizmom zubni kamenac raste u dva smjera: prema desnima i prema vrhu zuba. Mikroprostor između zuba i desni se pod utjecajem (uguravanjem) zubnog kamenca povećava što omogućuje bakterijama, virusima i gljivicama zadržavanje u tom prostoru, lučenju toksina i stvaranju upale. U početku upala ostaje lokalizirana samo u usnoj šupljini, no ubrzo mikroorganizmi prodiru u krv i upala postaje generalizirana. Ovisno o snazi imunološkog sustava i vrsti mikroorgaizma, organizam se još neko vrijeme brani i mikroorganizme drži pod kontrolom, međutim s vremenom i sve većim brojem i vrstom mikroorganizama imunološki sustav posustaje i javljaju se bolesti pojedinih unutarnjih organa: bubrezi, srce, jetra… Zbog velike količine zubnog kamenca i jake upale moguće je stvaranje paradentoze, resorbcije zubne alveole, lize (otapanja) okolnih kosti. Ovo stanje dijagnosticira se rentgenskim snimanjem zuba i okolnih struktura.

Ultrazvučno čišćenje zubnog kamenca u psa također dolazi u obzir, naravno ovisno o stanju zuba. Provodi se posebnim aparatom koji radi  na bazi visoke frekvencije zvuka što izaziva vibracije koje drobe  kamenac ali ne oštećuju zubnu caklinu.

Dakle, preporuka bi svakako bila da odvedete Vašeg seniora na pregled kod veterinara kako bi se odredilo točno do kolikih promjena na zubima i zubnom mesu je došlo. S time će se znati i kako dalje postupiti u vezi prehrane.

Inače se u prevenciji dentalnih bolesti kod pasa preporuča uzimati dehidrirana, suha hrana posebno namijenjena održavanju zdravlja zuba i desnih koja pomaže uklanjati svakodnevni plak i ne lijepi se na zube. Neke od tih hrana možete naći i u našem dućanu, primjerice Hill's t/d dental care te Royal canin Oral care. Međutim, ukoliko je stanje sa zubima kod Vašeg ljubimca uznapredovalo pa će trebati zube koji se klimaju i izvaditi, odnosno ukoliko pas iskazuje nevoljkost za konzumaciju dehidrirane hrane, ne preostaje Vam drugo nego mu pokušati sa mekanom hranom u obliku pašteta ili konzervi prvenstveno potaknuti apetit, a ujedno mu dati i potrebnu energiju za njegove metaboličke funkcije u tijelu. Također, možete mu i kuhati povrtne juhe te bijelo meso puretine, piletine pa to usitniti skupa sa povrćem iz juhe. Od izbora mekane hrane preporučila bih Naturdiet s raznim okusima, Belcando mekani obroci u vrećicama, te njihova dehidrirana hrana Belcando Senior koja se može preliti povrtnim juhama, također i RUSTICAN Janjetina sa smeđom rižom i DR CLAUDER'S Selected Meat - Immun Plus Senior.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr